Bibimbap

Bibimbap är en traditionell koreansk maträtt gjord av ångat vitt ris toppat med olika sauterade och kryddade grönsaker, kött (vanligtvis nötkött), ett stekt ägg och gochujang (koreansk chilipepparpasta). Det serveras vanligtvis i en varm stenskål, vilket hjälper till att hålla riset varmt och krispigt.

Hur du gör din egna Bibimbap

Ingredienser

2 liter ångat vitt ris
200 g böngroddar
200 g skivade morötter
200 g skivad shiitakesvamp
200 g skivad zucchini
20 g skivat nötkött (eller ditt val av protein)
100 g skivad salladslök
60 ml sojasås
30 ml sesamolja
2 hackad vitlöksklyfta
15 ml gochujang (koreansk chilipeppar)
4 stekta ägg
sesamfrön (för garnering)

Instruktioner:

I en panna, sautera det skivade nötköttet med lite finhackad vitlök, sojasås och sesamolja. Koka tills nötköttet är brynt och ställ åt sidan.
I en separat panna, sautera böngroddar, skivade morötter, shiitakesvamp och zucchini med lite hackad vitlök, sojasås och sesamolja. Koka tills grönsakerna är mjuka och ställ åt sidan.
Lägg en portion ångat ris i en varm stenskål eller vanlig skål.
Ordna de sauterade grönsakerna, nötköttet och salladslöken ovanpå riset.
Lägg ett stekt ägg ovanpå ingredienserna.
Lägg på gochujang (koreansk chilipeppar) ovanpå.
Garnera med sesamfrön och servera genast.
För att äta, blanda alla ingredienser väl innan du äter.

Historien bakom Bibimbap

Bibimbap har en lång historia i koreansk kultur. Det tros ha sitt ursprung i slutet av 1800-talet under Joseon-dynastin. Det ansågs från början vara en enkel rätt för bönder och arbetarklassen, gjord med ingredienser som var lättillgängliga som grönsaker och spannmål. Men med tiden har det blivit en älskad traditionell maträtt som alla avnjuter.

Bibimbap betyder bokstavligen “blandat ris” på koreanska, och denna maträtt omfattar verkligen det traditionella koreanska värdet av harmoni i mat. Det sägs att varje ingrediens som används i bibimbap representerar en annan aspekt av naturen, såsom bergen, fälten och floder. Rätten är också en representation av balans och harmoni i mat, eftersom den innehåller en mängd olika färger, texturer och smaker.

Bibimbap är också nära knuten till det traditionella koreanska konceptet “jeong”, som syftar på de känslomässiga och sociala kopplingar som människor har med varandra och med sin mat. Att äta bibimbap ses ofta som en gemensam och social aktivitet, där människor samlas för att njuta av rätten och dela historier.

Det sägs också att bibimbap ofta serverades till koreanska soldater under Koreakriget eftersom det var lätt att transportera och kunde göras med vilka ingredienser som var tillgängliga vid den tiden. Idag fortsätter bibimbap att vara en populär rätt i Korea och runt om i världen, och varianter av rätten kan hittas på koreanska restauranger globalt.

Sammanfattningsvis är Bibimbap en traditionell koreansk maträtt som är en representation av balans och harmoni. Det är nära knutet till det traditionella koreanska konceptet “jeong” och de känslomässiga och sociala kopplingar som människor har med varandra och med sin mat. Med sin historia och kulturella betydelse är bibimbap inte bara en utsökt rätt utan också ett fönster till koreansk kultur.

Besök även nicetech om du även vill läsa om teknik.

Du kan även besöka jeapie.

4-Tastes

Klicka här för att upptäcka en annan blogg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *