Hur rengör man gjutjärn?

Det finns en skönhet i att sköta om saker vi älskar. Som att ge näring till ett träd, eller ännu bättre, vår älskade gjutjärnspanna. Och precis som trädet, kräver ditt gjutjärn också kärlek och omsorg för att blomstra. Om du ger det lite uppmärksamhet och ser till att det underhålls korrekt, kommer det att tjäna dig hela livet, kanske till och med bli ett familjeklenod.

gjutjärnspanna

Varför välja gjutjärn?

Om jag förvisades till en öde ö och fick ta med mig bara en enda kastrull, skulle jag välja en stekpanna av gjutjärn. Den kan användas till precis allt – baka bröd eller kakor, rosta grönsaker, steka biffar eller tillaga kyckling. Dess värmebehållande egenskaper är överlägsna, och dessutom är den överkomlig prismässigt. Vad finns det inte att älska?

Visst, den kräver underhåll – du kan inte bara slänga den i diskmaskinen och glömma bort den. Men med rätt skötsel kommer din gjutjärnspanna att hålla livet ut (eller längre). Jag har använt gjutjärn i flera år nu och har provat dussintals metoder och produkter för att rengöra det för att hitta ut vad som fungerar bäst.

Gjutjärn är inte som annan kastrull

Nu när du vet varför jag älskar mitt gjutjärn, låt oss prata lite om dess särdrag. Gjutjärn kan inte slängas i diskmaskinen eller ligga i en diskho full av vatten över natten, eftersom det rostar. Dessutom är gjutjärn ganska skört, så chocka inte en het panna genom att spola den med kallt vatten, den drastiska temperaturförändringen kan få den att deformeras eller spricka.

Tvärtemot vad många tror skadar det inte din panna att tvätta den med milt diskmedel, så länge den är väl inbränd. Till och med Lodge godkänner användningen av en liten mängd tvål på sin webbplats, liksom städexperter som Cheryl Mendelson, författare till Home Comforts: The Art and Science of Keeping House.

Steg för steg: Så här rengör du ditt gjutjärn

Så nu när vi har behandlat det grundläggande om gjutjärn, låt oss dyka in i det steg-för-steg-processen för att rengöra ditt älskade köksredskap.

Tvätta

Börja med att tvätta ditt gjutjärn för hand. Använd en liten mängd tvål. Om det behövs, använd en skrapa för fastbränd mat. För envis, fastbränd mat, låt lite vatten sjuda i 3-5 minuter, använd sedan skrapan när pannan har svalnat.

Torka

Torka snabbt och noggrant med en luddfri trasa eller pappershandduk. Om du märker lite svart rester på din handduk, är det bara inbränning och helt normalt.

Olja in

Gnid in ett mycket lätt lager matolja eller inbrännings-spray på ytan av din kastrull. Använd en pappershandduk för att torka ytan tills inget oljerester finns kvar.

Om rost bildas

Om en välmenande gäst glömmer din panna för att lufttorka efter tvätt, eller om några droppar vatten eller fukt i luften letar sig in i din omsorgsfullt skötta panna, kan rost uppstå. Det enklaste sättet att ta bort rost är att använda den grova sidan av en torr Scotch-Brite-svamp för att försiktigt gnugga den bort. Du kan tillsätta lite vatten och en droppe diskmedel om det behövs. Skölj pannan, torka den noggrant och bränn sedan in den igen.

Är rengöring av gjutjärn tidskrävande?

För vardagsrengöring, räkna med en till två minuter. Om du behöver bränna in din panna på nytt, planera för två till tre timmar. Djupare rengöring, som att ta bort lager av fastbränd mat, ta bort rost eller ta bort fläckar från emaljerat gjutjärn, kan ta från fem minuter till 24 timmar.

Personlig erfarenhet och tips

Min erfarenhet av att rengöra gjutjärn har lär mig att det kräver tid och tålamod, men belöningen är värd ansträngningen. Och med rätt verktyg och tekniker blir det till en enkel och smärtfri process. Om du stöter på en särskilt envis fläck eller om rosten verkar oövervinnlig, var inte rädd för att söka professionell hjälp. Till exempel en städfirma i Göteborg kan ge expertstädning och rekommendationer för att få din gjutjärnspanna att glänsa som ny igen.

FAQs

  1. Är det okej att diska gjutjärn i diskmaskinen? Nej, du bör aldrig diska gjutjärn i diskmaskinen. Det kan orsaka rost och skador på gjutjärnet.
  2. Kan jag använda tvål för att rengöra min gjutjärnspanna? Ja, en liten mängd milt diskmedel kan användas utan att skada pannan.
  3. Hur ofta behöver jag rengöra mitt gjutjärn? Det beror på hur ofta du använder det. För dagligt bruk bör du rengöra det efter varje användning.